U kojoj god branši poslujete, bez obzira prodajte li proizvode ili usluge, imate li fizičku lokaciju ili poslujete samo online, snažna prisutnost na internetu u današnje vrijeme je potreba koja vam može značajno unaprijediti poslovanje.

Dobra podjednako je važna za ecommerce poslovanja, ali i za lokalno poslovanje. U prilog tome govori činjenica da čak 97% korisnika istražuje lokalne tvrtke prije nego što se odluče za posjet.

U prijevodu, prisutnost na internetu je bitna jer pomaže potencijalnim kupcima da pronađu vaš brand i nauče više o vama. Na kraju će sve ove informacije igrati ulogu u odluci  o kupnji.

Što je prisutnost na internetu?

Prisutnost na internetu može se definirati kao “koliko je jednostavno pronaći određeni brand ili tvrtku na internetu”.

Važna je za izgradnju reputacije, brand awareness te vidljivost vaših proizvoda i usluga.

Prisutnost na internetu nije samo postojanje web stranice ili profila na društvenim mrežama već je više fokusirano na njihovu vidljivost i interakciju s korisnicima. Izradom stranice ili profila ne dobivamo ništa, tek kad ih korisnici otkriju oni dobivaju svoju vrijednost.

Koji su benefiti snažne prisutnosti na internetu?

  1. Snažna prisutnost na internetu omogućava potencijalnim kupcima koji još ne znaju da postojite – bilo da traže točno ono što nudite ili ne.
  2. Potencijalnim kupcima šaljete poruku da ste legitimno poslovanje. Potencijalni kupci informacije traže online i oslanjaju se na više izvora informacija u tom procesu. Ako niste u mogućnosti pružiti im informacije na svim mjestima na kojima ih traže (Google tražilica, Facebook, Instagram…) mogli bi vas otpisati. Sjetite se koliko ste puta i sami istraživali neko poslovanje pa odustali ako niste mogli naći cjenik, radno vrijeme ili neku drugu vama ključnu informaciju.
  3. Vi ne radite 24/7, ali dobro je osigurati da vas kupci mogu pronaći i kontaktirati kad god to njima odgovora. Snažna internetska prisutnost to i omogućava.
  4. Potrebno je u prosjeku 7 susreta s nekim poslovanjem da bi potencijalni klijent postao kupac. Ako ste prisutni na više kanala, tih 7 puta može se dogoditi znatno brže.
  5. Čak 63% svih kupnji započinje online, stoga snažnom prisutnošću na internetu možete biti dostupni korisnicima na različitim točkama njihovog procesa kupnje.

Kako izgraditi prisutnost na internetu?

Građenje prisutnosti na internetu zahtjeva vremena i strpljenja, a u nastavku vam pročitajte u koje kanale je najbolje uložiti za maksimalne rezultate.

  1. Internet stranica

Alfa i omega sve prisutnosti na internetu je web stranica. na koji god način vas potencijalni kupac pronađe – društvene mreže, oglasi, tražilica, word of mouth – prva stvar koju će napraviti je otići na vašu web stranicu kako bi mogli prikupiti informacije na pregledan način, pod njihovim uvjetima.

A što ako je ne mogu pronaći? 56% korisnika izjavilo je kako nije sklono poslovati s tvrtkom koja nema vlastitu web stranicu.

Ako vas je ovo potaklo da napokon napravite web stranicu ili je već imate, ovo su neke stvari na koje biste trebali obratiti pozornost:

O autoru

Ostavite odgovor

Odgovori